Manfaat Yoga pernafasan latihan (pranayama)

Yoga berkembang di India purba lebih daripada 4000 tahun. Perkataan “Yoga” berasal daripada bahasa Sanskrit dan cara-cara untuk menyertai atau mengintegrasikan, atau hanya Kesatuan. Maksud Yoga ialah Kesatuan badan, minda dan jiwa dengan kebenaran. Yoga merangkumi aspek fizikal, mental, emosi, dan rohani dalam hidup.

Walaupun semua kehebatan dan kebaikan walaupun, Yoga adalah tidak diamalkan secara besar-besaran di India dalam erti kata bahawa orang-orang biasa tidak para pelabur. Ia hanya pada dekad atau supaya Yoga telah merebak di kalangan orang ramai, terima kasih kepada guru Yoga seperti Baba Ramdev dan secara literal puluhan berjuta-juta orang di India dan di tempat lain akan datang dalam lipatan yang dan mengizinkan ia dalam erti yang sebenar. Anda hanya bercakap dengan sesiapa sahaja yang mengamalkan yoga dan mereka akan cepat extoll senarai tanpa faedah dan menyanyi dengan pujian. Suri rumah, peniaga, ahli, remaja dan golongan tua akan semua mengamalkan pelbagai jenis asanas yoga (postur), dhyana (meditasi) dan pranayama (latihan pernafasan). Bagi kebanyakan orang, yoga menjadi satu cara hidup – sering memberi sisi yang lebih rohani kepada kehidupan mereka.

Senario dunia moden dengan tekanan hidup dan potong-tekak pertandingan menyediakan tanah yang sangat subur untuk pertumbuhan dan penyebaran Yoga. Pengamal perubatan sentiasa mempersoalkan keberkesanan Yoga, tetapi kini ia telah ditetapkan walaupun oleh doktor untuk penyakit kesihatan dan penyakit, sebagai satu tekanan reliever dan untuk melengkapkan program-program kecergasan yang lain. Terdapat banyak kes-kes didokumenkan yoga melegakan atau mengubati penyakit-penyakit yang serius seperti penyakit Parkinsonsklerosis berganda, penyakit jantung dan penyakit-penyakit pernafasan seperti asma, kencing manis, bloodpressure dan sebagainya.

Bidang Yoga adalah sangat besar. Walau bagaimanapun, bagi lelaki biasa yang mengamalkan Yoga, Masalahnya ialah kekurangan masa kerana yang dia tidak boleh pergi ke dalam semua aspek Yoga. Jadi dua aspek menjadi amat penting baginya untuk kesihatan yang baik, fleksibiliti, kecergasan fizikal dan kegiatan mental, iaitu iaitu asanas (latihan fizikal) dan pranayama (latihan pernafasan). Di sini, saya akan menumpukan perhatian pada Pranayama.

Seperti yang anda semua tahu, oksigen merupakan keperluan tertinggi bagi badan-badan kami dan tanpanya kita tidak boleh hidup mungkin walaupun untuk beberapa minit. Terdapat hampir tanpa had oksigen semua yang ada di sekeliling kita. Tetapi kita tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan manfaat sepenuhnya kerana kami tidak pernah menggunakan kapasiti paru-paru penuh kami. Akibatnya badan kami semacam kebuluran oksigen. Pranayama adalah satu teknik untuk mengawal proses pernafasan. Biasanya, pernafasan adalah satu proses yang tidak sedarkan diri. Melalui Pranayama, orang yang belajar secara sedar mengawal nafas untuk membawa keharmonian ke dalam badan, minda dan jiwa. Senaman pernafasan biasa dengan ketara meningkatkan kapasiti untuk menyedut dan menyerap oksigen yang memberi kehidupan kepada. Meningkatkan kapasiti paru-paru walaupun semasa pernafasan tidak sedarkan diri. Terdapat empat senaman pernafasan yang membantu terutamanya:

 1. BHASTRIKA PRANAYAMA: dalam hal ini anda berulang kali tarik nafas kapasiti penuh paru-paru anda dan kemudian nafas sepenuhnya. Perlu dilakukan untuk minm. 2minutes; maxm terletak 5 minit

Membantu jantung, paru-paru, otak, sistem saraf, dan dalam Migrain, kemurungan, lumpuh, dan sebagainya.

 1. KAPALBHATI PRANAYAMA: dalam senaman pernafasan ini, anda menghembus sepenuhnya dan dengan tentera sambil menarik di abdomen anda.
 2. Menyedut dilakukan dalam cara yang biasa. Perlu diulang 30 kali, maxm 10 minit. Membantu dalam penyakit kencing manis, sembelit, masalah gastrik, hepatitis B, obesiti, kolesterol, asma, dengkur dan bahkan kanser dan AIDS.
 3. ANULOM VILOM PRANAYAMA: pranayama ini adalah sedikit lebih rumit tetapi manfaat yang sangat besar.
 • Tutup ******* anda betul-betul hidung dengan ibu jari anda dan bernafas perbincangan dengan hidung kiri anda.
 • Kini Buka hidung kanan, tutup hidung kiri tengah-tengah dengan jari-jari cincin dan nafas sepenuhnya dengan hidung kanan.
 • Seterusnya, bernafas perbincangan dengan hidung kanan, tutup hidung kanan dengan ibu jari anda, dan nafas sepenuhnya dengan hidung kiri. Mulakan lagi dengan emudian bergerak ke atas
 • Kemudian ulang untuk sekurang-kurangnya 10 menit.

Membantu jantung, tekanan darah tinggi, jantung tersumbat, artritis Migrain, kemurungan, sistem saraf, lumpuh, asma, resdung, Alergi, penyakit Parkinson, dan sebagainya.

4. BHRAMARI PRANAYAMA: di sini anda tutup telinga dengan ibu jari, jari Indeks simpan pada jari-jari tiga dahi dan selebihnya perlu meliputi kedua-dua mata. Tarik nafas sedalamnya dan kemudian nafas melalui hidung sambil membuat humming yang berbunyi seperti lebah madu. Perlu dilakukan tujuh hingga sepuluh kali.

Membantu dalam kes-kes ketegangan tekanan darah tinggi, tekanan darah tinggi, jantung, jantung tersumbat, lumpuh, sakit Migrain, dan lain-lain. Meningkatkan tumpuan dan keyakinan.

Sekarang Marilah kita merumuskan faedah-faedah yang diperolehi jika seseorang tidak Pranayama setiap pagi (atau petang) selama 20 hingga 25 minit

 • Meningkatkan kapasiti paru-paru dan meningkatkan kecekapan bernafas,
 • Membaiki kitaran darah, membantu menormalkan tekanan darah dan meningkatkan kecekapan kardiovaskular,
 • Meningkatkan sistem imuniti dan mempertingkatkan imuniti,
 • Meningkatkan tahap tenaga dan memberi banyak tenaga yang positif,
 • Menguatkan dan tones sistem saraf,
 • Memerangi kebimbangan dan kemurungan dan memperbaiki tidur,
 • Meningkatkan sistem penghadaman dan fungsi-fungsi ekskretasi,
 • Menyediakan Perkhidmatan Urutan kepada organ-organ dalaman, merangsang kelenjar tersebut dan meningkatkan fungsi-fungsi endokrin,
 • Normalizes berat badan dan menyediakan udara yang besar untuk kehilangan berat badan,
 • Meningkatkan ton kulit dan kulit